zwiazki sodu

Archiwum
 
olgowy świat

Temat: Kostka KNORR:)))
Dot.: Kostka KNORR:)))   No wÅ‚aÅ›nie, Sweeney ma racjÄ™ - wszystki te kostki zawierajÄ… wzmacniacze smaku, np. glutaminian i inne zwiÄ…zki sodu, sztuczne aromatyzotory oraz rakotwórcze utwardzacze tÅ‚uszczu. Moim zdaniem nie warto tego używać, bo podobny efekt smakowy można osiÄ…gnąć, dodajÄ…c do zupy (albo bulionu, wody do gotowania warzyw itd.) Å‚yżkÄ™ oliwy z oliwek, trochÄ™ suszonych przypraw (bazylia, oregano, tymianek) i wÅ‚oszczyznÄ™.
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=112381



Temat: Barwienie płomienia palnika
Morti a jak już wiadomo kationy sodu barwią płomień na żółto. Czy wszystkie związki sodu barwią ogień na żółto, np borax?? Bor barwi płomień na zielony, jak to wtedy jest?? Co do kationów -
Źródło: brainiac.pl/viewtopic.php?t=4356


Temat: oczyszczalnia poliplast - problem
A może słabo zaszczepiona ocyszczalnia. Nastąpiło silna fermentacja, po napowietrzeni alkohol zmienił się w ocet. Proszek zawierający związki sodu może reagować z octem wytwarzając duże ilości dwutlenku węgla i piany 8)
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=143846


Temat: Wymieniacze jonitowe a woda do picia ?
Z tego co ja wiem to jest odwrotnie. Woda zmiekczona jest poprostu nieco bogatsza w związki sodu, a nie wapnia i tyle. Woda po odwróconej osmozie jest prawie zdemineralizowana. Czesto w laboratoriach woda po odw osmozie jest uzywana jako prawie na równi z destylowana. Prawda jest taka, ze zalezy tez na ile sie wode zmiekczy, jak wszystko jest mozliwosc regulacji ... pozdrawiam Piotrek
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=119736


Temat: Co to są polimery i jak ich używać
...wpływu na smak i jakość dymu. Ta cała dyskusja i różnica zdań jest wywołana przez różne typy użytych polimerów. Poliakrylaty pogorszą smak zioła. Jak wyżej, poliakrylaty rozpadają się po 4 - 6 miesiącach pozostawiając sole amonowe, azotyny oraz CO2. Ten rozpad ma miejsce na ogół gdy większość hodowców płucze rośliny przed zbiorem, a roślina wtedy pochłania pozostałości co negatywnie wpływa na smak. Powodują to różne związki sodu. W przeciwieństwie, użytkownicy paliakrylamidów - rozpadających się po 5 - 7 latach - nie będą narażeni na spadek walorów smakowych ich materiału przez wchłanianie produktów rozpadu. Przy wyborze pomiędzy tymi polimerami zaleca się mniej absorbujący poliakrylamid. Jak odróżnić poliakrylat od poliakrylamidu? Jesli nie możesz kupić w polecanym sklepie internetowym i kupujesz lokalnie rozróżniając...
Źródło: forum.haszysz.com/showthread.php?t=3923


Temat: Ford mondeo 1,8+gaz
...sie do wyzszej temp. spalania benzyny bezolowiowej ,a wiec do wytrzymalosci gniazd zaworowych na wyzsze temp. benzyny popularne sa suche jak cholera - nie ma zadnego smarowania gniazd zaworowych wiec podejrzewam ,ze cala idea lubryfikacji sprowadza sie do obnizenia temp. w komorze spalania ,podczes spalania gazu - w inny sposob ta substancja nie bedzie mogla pomoc gniazdom mozna tez przyjac ,ze jednoczesnie obniza temp. i smaruje gniazda analogicznie jak zwiazki sodu w dodatkach do benzyn bezolowiowych (takie male pojemniczki z zolta substancja po 4pln ,ktore mozna kupic od czasu zakonczenia produkcji U95) oczywiscie ,ze smarowanie gniazd moze dac jakies korzysci w postaci zmniejszenia tarcia ,a wiec zmniejszenia zuzycia gniazd zaworowych tylko ,ze silniki na benzyne bezolowiawa obywaja sie bez smarowania gniazd - ta ide porzucono juz dawno ,bo jak kontrolowac ten proces w temp. 800-1000 *C a obnizenie...
Źródło: forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=36179


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jutuu.keep.pl
  •  
    Copyright © 2006 MySite. Designed by Web Page Templates