zwiÄ…zki organiczne pochodzenia naturalnego

Archiwum
 
olgowy świat

Temat: człowiek i jego pokarm
...od obecności w produktach związków zwiększających zapotrzebowanie na daną witaminę (do trawienia węglowodorów potrzebna jest witamina B1) - obecność antywitamin- związków o budowie takiej jak witaminy, wchodzących w połączenia jak witaminy, ale niewykazujące efektów czynnych biologicznie - od obecności enzymów rozkładających witaminy. Antywitaminy są to związki, które blokują działanie witamin. Chemicznie są to związki organiczne pochodzenia naturalnego albo otrzymywane sztucznie. Tworzą z witaminami nierozpuszczalne związki kompleksowe, na skutek czego witamina przestaje działać, a także jest wydalana z moczem. Witamina C Substancja składająca się z kwasu dehydroaskorbinowego i kwasu L- askorbinowego. W wyniku danych reakcji z Wit. C powstaje kwas szczawiowy. - Substancja odkryta przez Węgra. - Krystaliczna, - lekko kwaśny...
Źródło: kornelia.xaa.pl/viewtopic.php?t=6820



  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jutuu.keep.pl
  •  
    Copyright © 2006 MySite. Designed by Web Page Templates