Temat: człowiek i jego pokarm ...od obecności w produktach związków zwiększających zapotrzebowanie na daną witaminę (do trawienia węglowodorów potrzebna jest witamina B1)
- obecność antywitamin- związków o budowie takiej jak witaminy, wchodzących w połączenia jak witaminy, ale niewykazujące efektów czynnych biologicznie
- od obecności enzymów rozkładających witaminy.
Antywitaminy są to związki, które blokują działanie witamin. Chemicznie są to związki organiczne pochodzenia naturalnego albo otrzymywane sztucznie. Tworzą z witaminami nierozpuszczalne związki kompleksowe, na skutek czego witamina przestaje działać, a także jest wydalana z moczem.
Witamina C
Substancja składająca się z kwasu dehydroaskorbinowego i kwasu L- askorbinowego. W wyniku danych reakcji z Wit. C powstaje kwas szczawiowy.
- Substancja odkryta przez Węgra.
- Krystaliczna,
- lekko kwaśny... Źródło: kornelia.xaa.pl/viewtopic.php?t=6820
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pljutuu.keep.pl
|