Temat: Agrest,przeczka...... Nie chcę zakładać nowego wątku, a prosiłabym o radę co do odmian agrestu i porzeczek, które można polecić. Czyli plenne, smaczne i odporne na choroby. Z agrestu białego znalazłam Invictę i Biały Triumf. A jakie odmiany porzeczek i czerwonego agrestu warto mieć w ogródku? Źródło: forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=11829
Temat: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat Porzeczki białe i czerwone. Zawartość cukru: 5 - 6 % Zawartość kwasów( w postaci kwasu cytrynowego) - ok.2,5 % Jako surowiec do domowego wyrobu porzeczki należy postawić na pierwszym miejscu. Łatwość tłoczenia łatwy i szybki przebieg fermentacji , dobre i samoczynne klarowanie. Najlepsze odmiany porzeczek do naszych przerobów to : Holenderska czerwona i biała , Wersalska czerwona i biała , Bar le Duc (biała.) Wracając do porzeczek czerwonych i białych to często popełniamy przy wyrobie naszego zacieru z porzeczek błąd czyli zbytnio rozcieńczmy moszcz porzeczkowy. Chociaż sa one bardzo kwaśne , to dodatek wody nie może być zbyt duży gdyż powoduje skłonności do chorób oraz zbyt wielkie obniżenie się ekstraktu w naszym... Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=533
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pljutuu.keep.pl
|