kiełbasa z gęsi

Archiwum
 
olgowy świat

Temat: Kuchnia Warmii i Mazur
...marcepany, ciasta maślane, sernik śmietankowy, pieczone jabłka, kisiel owocowy przyrządzany z malin i jeżyn, uwieczniony świeżą bitą śmietaną, pudding waniliowy z migdałami, mocno polany bardzo słodkim sosem z czerwonego wina, jabłecznik w cieście francuskim, posypany cukrem pudrem. Mięsem królującym na mazurskich stołach w święta była pieczona gęsina. Choć to w Polsce nie do pomyślenia, to popularnym wigilijnym daniem była kiełbasa z gęsi! Bierze się to stąd, że wiele mazurskich domów to domy ewangelików, którzy nie poszczą przed świętami Bożego Narodzenia. Warto zauważyć, że województwo warmińsko-mazurskie jako pierwszy region w Polsce przystąpiło do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Dlatego w wielu miejscach będzie można kupić lub zjeść potrawy przygotowane zgodnie z regionalną tradycją. Dziedzictwo...
Źródło: prusai.eu/forum/viewtopic.php?t=708



  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jutuu.keep.pl
  •  
    Copyright © 2006 MySite. Designed by Web Page Templates